Broodvergister
Brood van gister wordt energie voor vandaag
We willen allemaal een fijne woonomgeving. Daar hoort zo min mogelijk rommel bij. En vooral geen ongedierte. In Amersfoort is een unieke samenwerking tussen de bewoners van vier woongebouwen, de gemeente en de Alliantie. Brood dat eerst op straat belandde, wordt nu vergist en levert energie op.
De uitdaging
In de wijk Liendert in Amersfoort had men last van ongedierte. Mensen die het islamitische geloof aanhangen, mogen van hun geloof geen brood in de prullenbak gooien. Oud brood moet een tweede bestemming krijgen. En dus voerden veel moslims het brood aan de vogels. Op zich een mooie gedachte. Maar het brood trok ook ongedierte aan, zoals muizen en ratten. Bovendien zag de leefomgeving er vies uit.
De innovatie
Bij de opening van twee Huiskamers in 2018, de gemeenschappelijke ruimtes bij de flats Havikshorst en Arendshorst, ontstond een goed idee. We gingen een broodvergister installeren, waarmee oud brood door een chemisch proces wordt omgezet in biogas. Dat biogas wordt gebruikt voor de fornuizen in de Huiskamers.
Ahmed el Tayeb is beheerder van de Huiskamer in Havikshorst. Hij vertelt: ‘Dit is een mooie samenwerking tussen de gemeente, de Alliantie en de bewoners. Het bedrijf Enkie Energy heeft de broodvergister hier geplaatst. Veel bewoners waren meteen enthousiast. In elk gebouw staat een container op een vaste plek, met duidelijke bestickering. Bewoners gooien er hun oude brood in en wij (Ahmed heeft een collega-beheerder in het andere woongebouw) halen de containers op. Het brood gaat in de vergister, er gaat water bij en de micro-organismen in het systeem zorgen voor de vergisting.’
Het biogas gaat vervolgens naar een opslagvat. Dat vat reguleert zelf de productie. Is er weinig afname, dan gaat de productie omlaag.
De oplossing
‘We eten hier regelmatig gezamenlijk’, vertelt Ahmed. ‘Twee keer per week komt een groep mensen koken voor andere bewoners. En dan hebben we nog het Suikerfeest en het Offerfeest. Er is een mamacafé, er wordt taalles gegeven en er is een dansgroep. De Huiskamer verbindt.’
Met een druk op knop zet Ahmed het systeem in werking. Pan op het vuur en koken maar. Dit is een prachtig circulair systeem, waar iedereen van profiteert.
‘En als we teveel brood hebben en niet zoveel gas verbruiken, dan gaat het overschot aan brood naar de kinderboerderij. We gooien niks weg.’